Swords, supermarket and school


Var och handlade mat med mamman förut idag. Jag räknade ut att jag hörde ordet "I'm sorry" åtta gånger under den halvtimme vi spenderade mellan hyllorna. Du behöver bara vara i vägen i någon sekund innan du antagligen förmodas säga "Oh, I'm sorry". För det är inte det att det är trångt eller att du råkar stöta till någon, utan det är tydligen något man helt enkelt säger, och det ofta. En annan tydlig skillnad som jag börjat förstå funktionen av är hälsningsfrasen när du träffar någon ny:
"Hi! How're you? Nice to meet you."
Meningen är då inte att du ska svara på hur det är med dig (vilket jag antagligen försökt med de senaste två dagarna) utan bara säga att det är trevligt att träffa den andre med. Och att frasen sägs i en hög hastighet gör det omöjligt att ens försöka svara.
Och ordet pants är tydligen underkläder på engelska och inte byxor som det betyder på amerikanska. Inte för att jag har gjort bort mig, nej nej...

Annars kan jag rapportera att mitt huvud fyllts med så mycket information och så många rutiner sedan halv åtta imorse att jag inte ens kan komma ihåg hälften. Skulle kunna slockna på en minut om det inte vore för att min mage ekar av tomhet (men snart ska jag hjälpa till med middagen). Åkte även runt i Swords så jag vet var allt ligger.
Fick en ledig dag imorgon så förhoppningsvis ska jag träffa au pairen som bor i huset bakom mig. Yay!


First day


Jag är här, jag är verkligen här! Gårdagen var den knäppaste dag jag upplevt. Konstant nervositet - som i en drömvärld - och jag hade egentligen ingen aning om vad jag gjorde eller vart jag gick. Flygresan gick bra även om jag glömde mp3n i väskan och att smält snö rann in genom bagagehyllorna och ner på sätena (vilket åtgärdades med ett antal servetter). När jag nådde Dublins flygplats gick allt som på räls förutom det faktum att bokhandeln, där jag skulle möta dem, hade bytt namn vilket resulterade i några minuters förvirring men jag räknade ganska snart ut vart jag skulle gå.
De välkomnade mig på bästa sätt och fick mig att känna mig som hemma. Huset är stort och fint och även mitt rum som rymmer en dubbelsäng - som är helt galet skön - och ett handfat (plus lite till). Det enda problemet är väl temperaturen. Jag gick och la mig iklädd strumpor, raggsockor, långbyxor och långärmat igår och jag frös ändå. Isoleringen i husen är inte densamma så jag har redan valt ut min absoluta favoritsak i detta tvåvåningshus, nämligen den öppna spisen i vardagsrummet.

Idag har vi kört runt så jag vet vad som finns och var jag hittar det. Vi åkte även ner till havet som finns en 20 minuters promenad från huset, och även om denna plats inte är den mest natursköna du kan hitta på Irland så fick platsen mig ändå att falla pladask. Jag gav mig på eftermiddagen iväg ensam för att se mig omkring och hamande på en, helt enkelt naturskön strand.
Kvällen har tillägnats Wii och god mat. Eftersom jag fortfarande är utmattad sedan gårdagen är det nog dags för sängen nu, om katten tillåter mig att krypa ner under täcket förstås.

Förresten, jag tänker redan på engelska.

My room!



Promenad






This is it


Hej då snö! Nu åker jag mot Skavsta och jag kan med säkerhet säga att det var evigheter sedan jag var så nervös som nu.

Wish me luck!


Goodbyes and Packing


Jag åker om två dagar - två dagar! Jag förstår inte var tiden tar vägen. Har sagt orden "Hej då" alltför många gånger den här veckan men jag förstår fortfarande inte att jag ska åka. Undantaget var när jag skulle krama mamma hej då igår kväll och tårarna började rinna. Hej då trygghet och hej då hem ljuva hem. Men känslan kommer ju inte som en överraskning. Och att jag skulle börja tveka över att åka finns ju inte ens på kartan.

Skriver ju med en tysk tjej på facebook som varit i Dublin ett par veckor nu. Hon berättade just att en hårspray med 75 ml i kostar 50 euros! Helt galet dyrt! Ja, det blir helt enkelt att köpa en till hårspray på Ica Näsbyhallen imorgon. Och kanske någon mer ansiktskräm. Och deodorant. Och hudlotion. Och... well, you get the point (nu startar vi övergången till det engelska språket).

Och att ha lite framförhållning angående det här med packning gick ju inte som det var tänkt. Jag åker ju som sagt om två dagar och såhär ser mina resväskor ut:




Däremot kan jag ju försvara mig med att jag placerat halva packningen
på ett tillfälligt och även rullande skrivbord.




Times like these


Insåg häromveckan att jag har en tatuering. Och jag menar alltså den på halsen - ingen mer har tillkommit under några dimmiga omständigheter (eller andra för den delen). I alla fall så kom jag och tänka på det här med reaktioner. För jag menar, visst är den ganska harmlös och stilren, som många beskriver den, men tänk om de skulle ha något emot den? Tänkte inte på att berätta den detaljen och egentligen finner jag ingen anledning till att behöva göra det heller. Funderar dock starkt på att undvika uppsatt de första dagarna ifall att de nu skulle ha en "det-är-bara-kriminella-och-sjömän-som-bär-tatueringar"-uppfattning (vilket jag tvivlar på). De skulle ju kunna få för sig att jag är något åt det hållet. Jag menar, jag ser ju lite skum ut...

Checklistan ligger på högvarv i alla fall:

Betala räkningar, check!
Skriva ut boardingpass, check!
Slå in presenter, check!
Fixa bildramen, check!

Har även besökt faster Solan, sagt hej då till kusin Carro och övat på musikaliteten med pappa.
För att få in lite av mitt favoritintresse i denna blogg inviger jag med mitt favoritband:





Like a rollercoaster


Att beskriva hur det känns just nu är i stort sett omöjligt. Det enda jag vet är att det är en knäpp känsla. Och ändå kan jag heller inte förstå att jag snart åker. Men jag förväntar mig inte någon insikt förrän jag kommer till flygplatsen och då jag antagligen, snyftande, kommer att hyperventilera och fundera på hur galen jag egentligen är och önska att jag aldrig skulle ha kommit på idéen att åka iväg. Men det underbara med den känslan är att den kommer att ha försvunnit när jag vaknar upp i mitt nya rum och inser att jag verkligen är där.

Men nu är jag äntligen färdig med inhandlandet av presenter (förutom två marabou chokladkakor) och efter en väldigt grundlig genomgång av ett antal sportaffärer hittade jag en fotobllströja som inte kostade en förmögenhet.





Åtta dagar


Har hängt på apoteket i veckan och handlat in tops, hudlotion, vitaminer och tandpetare. Kan ju tro att jag ska åka till ett öde land om en vecka. Men det är skönt att ha vissa saker fixade innan jag kommer dit. Vet i alla fall vad i väskan som kommer att väga mest...

Skulle ha packat allt som ska från mamma till pappa ikväll men på något sätt fastnade jag och lillebror i ett köp av lyxhus i Sunset Valley. Ja, vad ska man göra? Får helt enkelt tacka mig själv för att ha jobbat in timmarna så att jag kan gå ifrån jobbet en halvtimme tidigare imorgon.


Electronic Portable Scale


All entusiasm har börjat blandas med en del ångest eftersom jag nu börjar förstå att jag faktiskt åker snart. Fast det skulle kunna ha att göra med åldersnoja då jag fyllde 21 i lördags. Vilket också är väldigt löjligt eftersom 21 egentligen inte är någon ålder alls och jag har i stort sett hela livet framför mig. Men jag visste att jag inte bara skulle jubla under de sista två veckorna. Fast nu är det inte ens två veckor utan 11 dagar. Fick ett riktigt bra headset när jag fyllde år så förhoppningsvis ska det höras bättre från min dator när jag använder skype.

Ett tips som jag även har erfarenhet av är en annan present jag fick förra året. Nämligen en våg som är anpassad efter att väga resväskor. Och eftersom Ryanair ska vara väldigt petiga när det gäller vikten är jag oerhört glad över att äga en sådan. Den är också liten och väldigt lätt att ha med sig.





Den första veckan


Nu vet jag hur min första vecka kommer att se ut på Irland! Blev så entusiastisk när jag läste mejlet på jobbet att jag kröp ner till tio års ålder igen och skuttade omkring. Det goda intrycket jag jobbat på under dessa första tre dagar borde ha sjunkit till noll för de som såg mig (vilket jag hoppas att ingen gjorde).
I alla fall så blir det en relativt lugn vecka. Min första seriösa barnvaktssittning börjar på dag nummer tre och är även kvällstid vilket säkert (?) kan underlätta. Min värdfamilj har tydligen en granne som förra veckan tog emot en au pair från Frankrike, vilket innebär att jag har någon att träffa som även bor väldigt nära mig.
Jag kommer alltså lära mig både engelska (flytande), tyska och franska under dessa månader. Eller ja, några grunder i alla fall. Börjar redan känna mig världsvan.

Nu måste jag även seriöst börja tänka på presenter. Pippi Långstrump på engelska (bok), marabouchoklad, osthyvel (vore ju väldigt pinsamt om de redan skulle äga en så funderar på att vänta med den presenten tills jag kollat kökslådorna) och något till 9-åringen. Fotbollströjan är fortfarande det bästa och även det enda alternativ jag har.

Gick även med i en au pair-cirkel på facebook (aupaircircle eller något liknande) som jag blev tipsad om.

Dags att sova. Upp igen halv sju imorgon.


180 km/h


För tillfället har nervositeten lagt sig eftersom jag har fokusen på annat, nämligen journaler. Antalet paperuts jag fått under två dagar får mig att hoppa upp och ner av smärta bara jag ser handdesinfektionen framför mig. Men ärligt talat så är jag glad över att inte hinna tänka för då kan jag heller inte börja föreställa mig hur allt kommer att bli (vilket jag annars gjort de senaste två veckorna).

Men idag gjorde jag i alla fall min mamma glad och besökte tandläkaren. Hon tyckte att det var något jag borde göra innan jag åker. För mig gjorde det inte så mycket då det visade sig att han som undersökte mina tänder skulle kunna vara en anledning för mig att gå dit minst en gång i veckan.

För övrigt går tiden ganska fort. Eller ja, den går snarare i 180km/h. Har ingen som helst aning om var den tar vägen! Men jag har hunnit träffa många - hela min släkt och jag har bara missat ett fåtal av mina vänner. Jag har även fått dragit hela au pair-historien femhundraelva gånger vilket gör att den nu går på någon sorts automatik:

- Ja, jag ska till Irland. Hur många barn? Det är två barn som är 6 och 9. Jo, det känns jättebra! Är lite nervös redan men det är mest entusiasm. Den 29 januari flyger jag. Jag vet! Det är inte ens tre veckor kvar. Ja, jag flyger med Ryanair... 30 kg får jag sammanlagt ha i bagaget. Ja, men precis...

Fast det är ju inget jag precis tycker illa om.
Ärligt talat så kan jag knappt vänta tills jag sitter på flyget!






22 dagar kvar


Från Stockholm Skavsta (NYO) till Dublin (DUB)
Sat, 29Jan11 Flyg FR 963 Avgång NYO kl 17:40 och ankomst DUB kl 19:25

Jag kan inte förstå att tiden går så fort. Nu är det bara 22 dagar kvar och eftersom att jag ska jobba 8-16.30, med start på måndag, i två veckor så kommer jag säkerligen få fixa det mesta sista veckan. Något jag ska försöka göra den här veckan är att föra över en hel del bilder till CD-skivor eftersom jag skulle få slag om något skulle hända med datorn.

Presenter till familjen, headset till skype, sätta ihop fotografier av nära och kära, gå till tandläkaren, gå till frisören, fortfarande fixa försäkring, se till att regnjackan kommer hem från Åsa och se till så att min mobil fortfarande fungerar när jag åker.

Ja, jag ska ha med mig min egen mobil då det, även om det är dyrt, är bra att ha om ifall någon här hemma i Sverige vill få tag på mig fort. Men jag kommer även få en mobil av min värdfamilj med ett irländskt nummer som jag ska använda mig av där.

Försökte leta på min snygga resväska på Accent's hemsida men den är spårlöst försvunnen. Däremot hittade jag en bild på google, dock så är det den gröna versionen som inte alls är lika snygg som min röda.



                       


Tips! En riktigt bra hemsida där du kan hitta information om i stort sett allt som har med au pair-jobbet att göra är http://www.aupairguiden.se.


Donabate på kartan


Har börjat bocka av inköp- och fixalistan. Igår hittade jag en jacka och nästa vecka kommer papper angående försäkringen hem till mig för att skrivas på och fixas med.
Chattade med en tysk tjej som också ska till Irland igår kväll och hon åker redan imorgon. Bara tanken på hur nervös hon måste vara och att jag inom snart 3 veckor också kommer vara ett nervvrak ger mig gåshud! Kommer antagligen inte veta om jag ska gråta, skratta eller skrika av ren rädsla när jag står där på flygplatsen. Men det kommer helt klart vara en konstig känsla.

För att förklara för vissa av mina släktingar som inte är så vana vid att läsa bloggar (och även ett tips till alla andra) kan jag berätta att det finns en rubrik i menyn som heter "Länkar". Där under har jag lagt till en länk som heter "Donabate på karta" som visar var Donabate ligger på kartan.

Och såhär lång är packlistan för tillfället:




Kluven; Mörkt eller ljust?


Jag har tydligen blivit bloggdesignnörd på bara en vecka och det enda skärmen visar nuförtiden är koder. Men eftersom jag på något sätt inte känner mig tillfreds med den mörka designen jag har just nu har jag även gjort en ljusare version. Problemet är bara att välja vilken jag ska använda mig av. Så lägger därför upp en bild på den andra designen här så får de som vill gärna skriva och berätta sin åsikt.

Ja, ni såg ju vad det blev. Så lägger även in en bild på hur designen såg ut för 5 minuter sedan.









Behind the scenes


Det hela började alltså förra sommaren, efter studenten och efter att ha varit väldigt planlös ett par veckor. Jag fick ett tips om en hemsida, aupairworld.com, där familjer och au pairer lägger upp sina profiler och sedan tar kontakt med den som passar en bäst. Så jag la upp en profil, valde i stort sett alla länder som fanns och började sökandet. Och jag fick flera kontaktförfrågningar per dag, och jag skickade ett antal i veckan.

Så till slut blev det oktober och en familj från Irland tog kontakt med mig. Jag accepterade förfrågan och vi började mejla varandra. Det kändes väldigt bra och efter ett par veckor pratade vi på telefonen och saken bestämdes, jag skulle komma i slutet av januari.
Så nu sitter jag här mitt i alla förberedelser och längtar med skräckblandad förtjusning på att den 29 januari ska komma.


RSS 2.0