Veckan i bilder


Bjuder även på bakgrundsmusik, Steve Earle - Galway Girl.
Som för övrigt kan höras på pubarna alla kvällar.





Underbart väder och en underbar park!


Det blev fredag och dags för hostelinvigning i Dublin.


Penneys hjärta folket!

The Spire

Quays Bar (som tydligen uttalas Keys Bar).



Lördag och shopping i det vackra vädret.

Henry Street



Dublin gånger fem


Har haft grymt trevliga och roliga dagar med Frida och tjejerna. Och det kändes väldigt ledsamt när jag sa hej då till dem på hostelet igår. Att, speciellt, ha Frida här fick Dublin att kännas mer som hemma för ett tag.
I fredags packade jag med mig tandborste och tandkräm och checkade in på hostelet där de bodde. Det heter Mount Eccles Court Hostel och var helt okej. Gick till Penneys och utökade min garderob vilket verkligen behövdes då den ekar av tomhet. Kvällen spenderades på Quays Bar vilket var hur trevligt som helst!

Klockan tio igår var det dags för utcheckning och vädret visade fortfarande sin bästa sida med strålande sol och över tio plusgrader. Jag var fortfarande på shoppinghumör och tjejerna visade mig shoppingens himmelrike nummer 2, Forever 21. Förutom det åt vi mest hela dagen. På ett café fick vi underbart goda crepés och åt en väldigt god muffins på ett annat café.

Veckoslutet har varit bland de bättre och solbrillorna var på större delen av tiden. Önskar bara att den inte gick så fort!
Bilder kommer senare för nu ska jag göra mig iordning för att åka in till Dublin, igen.


Familj och Saltlakrits


Mötte Frida och gänget vid det bästa rikmärktet och mötesplatsen - The Spire (alltså spiran). Den och floden Liffey gör nog Dublin till den storstad som är lättast att lära sig att hitta i. De hade redan hittat till hmmelriket Penneys och grämde sig över hur de skulle få med sig väskorna hem utan övervikt.
Det var i alla fall underbart att se Frida och när hon sträckte fram påsen med saltlakrits plus en påse med djungelvrål blev dagen fulländad och jag var lycklig. Älskade pappa hade även skickat med en nässpray då jag klagat på att det inte fanns någon här för några dagar sedan. Tack fina du!
Eftersom att det, på något mirakulöst sätt, var fint väder hela dagen och även 10 grader varmt strosade vi runt och satte oss en bra stund på en bänk vid floden och njöt av att kunna sitta i tunna kläder. Åt på ett mysigt fik och sedan gick vi ju självfallet till en pub där en trubadur spelade. Underbart trevlig eftermiddag och kväll och det känns väldigt tråkigt att man jobbar från morgon till kväll imorgon.







Ordkunskap och besök


Har sovit bort min ledighet, förutom den lilla svängen till Swords igår där jag gjorde lite inköp. Bland annat ett paraply vilket verkligen var på tiden (även om det mestadels är meningslöst med ett paraply då det alltid blåser för mycket) och även en väldigt snygg väska för ynka sju euro. Men sömnen behövdes eftersom denna förkylning är den värsta jag haft på länge. Men ikväll börjar arbetet igen och eftersom barnen har lov denna vecka ska jag de kommande dagarna kombinera barnvaktssittning och städning. Kommer bli intressant.

Jag lär mig nya ord varje dag. Och vissa av dem är totalt oförståeliga. Som t.ex. en rondell. Visste ni att det heter a roundabout på engelska? Helknäppt. Och när någon nyser utrbrister man "Bless you!" vilket inte har någonting alls att göra med förkylning.

Imorgon är en lycklig dag då Frida och hennes tre vänner kommer till Dublin för ett par dagar. Och efter att ha förklarat hur de tar sig från flygplatsen till hostelet, eftersom jag jobbar och inte kan möta upp dem, så hoppas jag att de ska hamna rätt.


Bra start med sämre slut


Äntligen ledig! Har gått igenom årtusendets längsta dag och tack och lov hade den dock ett bra slut då jag lyckades göra succé med våra utsökta svenska köttbullar. Blev själv förvånad över resultatet vilket jag, dumt nog, sa rakt ut då jag tydligen berättat i mejlen att jag är bra på att laga mat (?). Däremot är jag ju inte helkass men jag skulle definitvt inte ligga i toppen om jag anmälde mig till Halv åtta hos mig.

Utöver det fina avslutet så har dagen varit allt annat än bra. Igår vaknade jag upp med en förlorad röst och med en alltför svidande hals. Imorse hade allt förvärrats och jag gick runt som en zombie större delen av förmiddagen. Till det hör ju att mina värdföräldrar åkte iväg på en minisemester igår vilket lämnade mig med fullt ansvar för huset och barnen i ett dygn. Två energiska barn som vaknar halv åtta på morgonen och som vill leka h-e-l-a tiden medan de pratar oavbrutet. Och som en frisk och kry människa skulle det inte vara så jobbigt men som en febrig zombieliknande sådan hade jag lust att stoppa huvudet i sanden. Men jag klarade mig igenom dagen även om jag inte var på mitt bästa humör.

Fredagen var desto bättre då jag och Pauline åkte in till Dublin. Vi hamnade på The Temple Bar och tillbringade större delen av kvällen där. Har fortfarande inte vant mig vid alla trevliga människor vilket får mig att inse hur tråkiga och kalla vi är i Sverige. Och jag kan inte säga att jag har något emot alla musiker som står i gatuhörnen och inte heller dem som spelar inne på pubarna.




För mig är det den absolut vidrigaste öl jag druckit. Men tåsvett faller
tydligen många i smaken.


Nothing New


Har varit en lugn vecka på äventyrs- och nöjesfronten. Känt mig trött och vädret har inte varit särskilt muntert. Den dag solen sken promenerade jag till havet, igen. Dras på något sätt alltid dit men när man får välja mellan havsutsikt eller trafikerade vägar så är valet inte så svårt. Är nu ledig fram tills imorgon kväll då jag ska sitta barnvakt under ett helt dygn. Mina värdföräldrar firar bröllopsdag och ska åka till Limerick över en natt så jag och barnen ska göra svenska köttbullar och mysa. Vilket innebär Disney Channel, Nickelodeon och Wii. Om solen tittar fram ska jag få ut dem på en promenad.





Här bor jag förresten!


Temple Bar och Eddie Rocket's


Har nu varit på en helt igenom tvättäkta irländsk pub för första gången. Namnet är The Temple Bar vilket innebar irländsk livemusik (ja, det var nästan så man kunde se leprechauns hoppa omkring på borden framför sig), en egen whiskeybar och glada grönklädda irländare. Människorna blandades även med turister och speciellt fransmän och fransyskor då det varit en rugbymatch på stadion i Dublin under eftermiddagen. Om det var Irland eller Frankrike som vann har jag ännu inte fått något svar på då alla verkade ganska neutrala.

Har även upplevt amerikansk kultur då Anna tog med mig till en restaurang som heter Eddie Rocket's, vars upplevelse fick mig att minnas i stort sett alla amerikanska filmer jag någonsin sett. De hade även himmelskt goda hamburgare vilket helt klart gör att jag ger stället fem av fem toast. Kanonkul!

En mycket trevlig kväll som ska avslutas med Across The Universe.

Ger även ett smakprov på vad jag menar med ett irländskt sound.




Tjusningen med att vara ledig


Kul att någon kan ha användning av min blogg och finner den inspirerande! Angående lokaltrafiken här på Irland så tycker jag att den är betydligt billigare än i Sverige. Dock tror jag att det kan vara dyrare att åka buss eller tåg om man bor i Dublin. För mig, som bor ett par mil utanför, så kostar en t/r biljett med tåget till Dublin ca 45 kr. Lokaltrafiken är annars sådär. Bussar och tåg går ofta men bussarna är oftast försenade och man får räkna med att vänta 5-10 minuter övertid.

Att äta mat ute är lika dyrt, om än inte dyrare, som i Sverige. Alkohol, som definitivt är en kultur i detta land, är på pubarna lika dyrt som det är på krogen i Sverige. Har ännu inte handlat något av den varan i affären men kan tänka mig att det är billigare (eller ja, jag hoppas på det).

Har varit en turbulent helg och ska bli skönt att vara ledig till och med tisdag kväll. Tar en sväng in till Dublin och träffar en av tjejerna jag träffade i fredags. Trevligt!


No day for words


Only Nickelback.






Mot Dublin och Templebar!


Nu tar jag med mig Beatles och drar iväg mot Dublin och Templebar!
Dags att inviga nya bekantskaper med min egen nationalitet!





Pannkakssmet och rullskridskor


Efter fjorton timmars sömn och två alvedon hämtade jag barnen från skolan igår och eftersom det var så fint väder passade vi på att åka rollerblades runt området, för att sedan tillbringa en och en halv timme framför spisen eftersom vi utsett torsdag till den traditionella Pannkaksdagen. Och tre skålar med pannkakssmet senare (jag vet, en och en halv timme), och efter att jag förälskat mig i Golden Sirap, kunde jag kasta mig ner i sängen och göra absolut ingenting.

Denna dag är en aning bättre om jag bortser från ett dunkande huvud som snabbt kunde åtgärdas med en bamyl. Och efter att ha gjort alla mina sysslor funderar jag på om jag ändå ska ta mig in till Dublin ikväll. Borde kanske lyssna till min värdmammas småroliga kommentar när jag sa att jag kanske skulle stanna hemma ikväll:
"It's not like you're dying!"
Vilket hon har helt rätt i. Tror även att jag fortfarande lever kvar i det där med att "inte gå ut och ha roligt om du varit hemma och sjuk dagen innan". Det kan ju faktiskt hända att man mår bättre dagen efter. Måste dock hitta någon att umgås med då de jag frågat är barnvakt ikväll.


Hittade denna kreativa pub i Dublin med citat från kända människor.



Skillnader och förkylning


En mycket bättre dag men en desto sämre hals. Håller antagligen på att bli sjuk vilket inte är så konstigt pga. min och Paulines skyfallspromenad häromdagen. Har haft ett förvånansvärt bra morgonhumör ända sedan jag kom hit så när jag vaknade imorse utan att känna mig ett dugg utvilad och gick upp med mungiporna nedåt kunde jag ränka ut att det var något på gång. Så nu ligger jag här, efter att ha städat långsammare än någonsin, och funderar på att strunta i att lämna sängen för resten av dagen. Vädret är även ungefär som en svensk, regnig och mörk höstdag vilket heller inte ger mig något dåligt samvete. Det enda som fattas är saltlakrits. Jag vet vad Frida kommer få köpa med sig till mig när hon kommer...

Tänkte räkna upp några intressanta skillnader jag stött på i detta land:

- Skor kan även användas inomhus och förvaras även i sovrummet, inte i hallen.
- Till lunch äter man mackor, den riktiga maten severas på kvällen.
- Potatis, potatis och.. potatis (däremot händer det att min familj äter pasta då och då).
- Här använder man gasspis, till min förskräckelse (har dock lärt mig den nu).
- När du hälsar på någon säger du "Hi! How are you? Nice to meet you!".
- Du förväntas säga "Sorry" minst tio gånger om dagen.
- Irland hjärta kött. Kött hjärta Irland.
- Även Irland hjärta kyckling. Kyckling hjärta Irland.
- När barnen slutar skolan blir de utsläppta en och en efter att den som hämtar visat ledaren att denne är där, inte alls som hemma.

Men nu ska jag sätta igång en film och tänka mig frisk.


En dålig dag


Nej, okej jag kanske inte vaknade med någon ny positivt energi så jag antar att den här dagen får kategoriseras som en av de sämre dagarna. Har kort och gott bara lust att kasta in handduken och åka hem till min familj. Vilket jag självklart inte tänker göra eftersom jag egentligen trivs här, men jag är helt enkelt inte särskilt bra på långvarig ensamhet. För även om du har en familj omkring dig (som hela tiden påminner dig om din egen) och träffar massor av nya vänner hela tiden så är du ensam. Men som sagt är det här bara en av de sämre dagarna och det kommer att bli bättre. Jag har för mycket att göra på denna ö och saker att se fram emot för att kunna åka hem.

Detta är bara en dag för hemlängtan. Och det är ju ingen överraskning att den känslan skulle komma.
Jag ser i alla fall fram emot den 23 februari för då kommer Frida och några av hennes vänner hit! Wohoo!


The first weekend


Har nu utökat min bekantkrets med ytterligare tre länder; Frankrike, Belgien och Italien. Vilket betyder att jag invigt kindpussar och fått lyssna på franska konversationer som faller mig helt i smaken. Om inte språket skulle vara så otroligt svårt att lära sig så skulle jag verkligen försöka.

Igår åkte jag in till Dublin och strosade omkring ensam några timmar för att sedan möta Pauline, den franska au pairen som bor bredvid mig. Vi promenerade längs floden Liffey som rinner genom Dublin och gjorde ett snabbt besök på The National Museum. Åt lite mat för att sedan ta tåget till Malahide (Malahide ligger en tågstation från Donabate) där vi gick till en pub för att träffa sex andra au pairer (franska, spanska, italienska och belgiska). Två otroligt bra band spelade under kvällen och vi drack Bulmers som är en irländsk cider.

Idag skulle jag och Pauline besöka Howth som ligger mellan Donabate och Dublin. Dock hamnade vi på något sätt helt fel och kom aldrig dit vi skulle. Istället fick vi ett kallt skyfall över oss, en alltför lång promenad men däremot en fin utsikt.

Nu är jag helt slut och skulle kunna sova flera dygn i sträck. Och idag saknar jag min familj. Det ultimata vore om jag fick en liten stund vid köksbordet hemma varje kväll, bara för att få prata om dagen och bara vara där. Men det är tröttheten som talar nu och absolut ingenting att oroa sig för. Imorgon är en ny dag och jag kommer vara full av energi igen.
Men jag måste säga att jag hade en grymt bra första helg på Irland!

Dublin



I sökandet efter Howth





Hur man får barn att somna


Att få barn attt somna är nog min största utmaning hittills, speciellt när de ska nattas i samma säng. De ord jag uttalat (eller snarare ropat) den senaste halvtimmen är:
"Hey! Stop chatting!"
Men de är ju barn och barn distraheras ju gärna av roligare saker än att sova. Apropå barnen så har ju vissa frågat om jag inte kan visa bilder på dem. Tyvärr har jag lovat föräldrarna att inte lägga upp bilder på barnen eftersom bloggen är allmän och kan läsas av alla. Men jag tänkte skicka några bilder till pappa så kan han visa dem vidare till de som vill se hur de ser ut!

Idag har jag annars inte gjort särskilt mycket av intresse. Utnyttjade min sovmorgon och steg inte upp ur sängen förrän vid halv tolv - vilket dock berodde på upptäckten av ett gigantiskt spindelnät över min säng som någon vävt under natten. Inte alls så mysigt. Det typiskt irländska regnet visade sig även idag och tydligen så tycker inte bilisterna här att man borde visa hänsyn till fotgängare. Jag blev nedstänkt tre gånger på vägen till affären. Och det handlade inte heller om några droppar av rent vatten utan nu pratar vi lerig vattendusch! Så jag klev argt in i butiken och såg antagligen ut som någon som just ramlat i en lerig vattenpöl.

Pust.. nu har de äntligen blivit tysta och... nej förresten. Nu kom någon ner.
Ahh, jaja. De somnar nog till slut!


A shoppers heaven


Nu är jag tillbaka i min underbara säng igen! Tog som sagt bussen till Swords. De har, precis som i London, dubbeldäckare här. Dock är de inte sådär fint röda utan skrikande gula och blå (jag som svensk borde kanske tycka något bättre om de färgerna). I alla fall så kom jag till slut till Swords och att åka buss här kan jämföras med Harry Potters galna resa på Nattbussen.

Jag hittade köpcentret och gick direkt in i en affär som alla pratar om; Penneys.
Penneys är ungefär som en shoppares himmelrike. Det är enormt stort, har allt och är Billigt. Träffade den tyska au pairen där inne och vi spenderade ungefär två timmar i detta underbara paradis. Jag köpte schampo, balsam, två skjortor (jag är galen i skjortor, jag vet), ett par solbrillor och ett par strumpbyxor för 30 euro, alltså 253 kr! Det är tur att jag blivit duktig på att inte shoppa för annars hade jag inte haft något av lönen kvar. Handlade även en t-shirt och en kjol på H&M, plus en Mars-choklad i någon affär. Men måste även påpeka att dessa inköp var nödvändiga (okej, kanske inte solbrillorna men jag har hemliga planer för dem) då min garderob nästan ekar av tomhet och så gör även schampo- och balsamflaskorna.

Åt sedan mat på ett ställe som hade ett namn som fick mig att sätta hamburgaren i halsen; Abrakebabra. Ja, läs nu ordentligt och gissa er till varför! Vi fann det väldigt lustigt och kreativt. Gick efter det och träffade två spanska tjejer och satte oss på en pub och umgicks. Hade en riktigt bra kväll med väldigt trevligt sällskap!





Dublin, food and Swords


Tack för alla kommentarer! Alltid härligt att se att så många läser.

Nu är det fredag. Imorgon har jag varit här en vecka och precis som hemma i Sverige går tiden hur fort som helst. Vädret har blivit sämre. Enligt min mening är det något stormliknande men mina au pair-barn tycker att det är vardagsväder. Som om det inte är konstigt alls att allt flyger omkring...
Den första veckan har gått helt över förväntan och i onsdags tog jag tåget in till Dublin för första gången och träffade en annan au pair från Tyskland. Och det är en fin stad, även om jag inte hann se så mycket av den då vi ganska snart hamnade på en pub där en trubadur spelade redan klockan fyra på eftermiddagen. Men vi fick detso mer uppleva människorna vilket var kvällens höjdpunkt. Den irländska befolkningen har Humor! Har nog sällan skrattat så mycket som under de timmarna.

Och det här med mat. Här äter man på morgonen flingor, müsli eller något liknande. Till lunch äter man mackor och det är inte förrän till middagen som man äter riktig mat. Vilket jag inte riktigt är van vid. Går runt och är halvt hungrig hela tiden men det gör egentligen inte så mycket.
Däremot tycker jag väldigt mycket om maten de lagar. Den är inte så olik svensk mat. Det är i stort sett samma kryddor förutom att de kanske gör maten lite mer smakrik. Jag får även äta rökt lax på mackan dagligen, det är lite som att hamna i himmelriket!

Nu ska jag börja göra mig iordning för snart ska jag åka in till Swords (en stad som ligger nära Donabate) och träffa en annan au pair från Tyskland. Vi ska hänga i ett köpcenter och sedan gå ut på puben ikväll!


Såhär kan irländska människor se ut.



Upptäcksfärd nr 2


Var ledig i tisdags så gick en annan väg till havet.







RSS 2.0